четвъртък, 6 септември 2012 г.

ЗА ОПТИМИЗМА


ОПТИМИСТ 
- това звучи
БОЖЕСТВЕНО!
          Тодор Миков

Създаването на
Живота и Вселената,
са ПЕРЛАТА НА
БОЖИЯТ ОПТИМИЗЪМ!
          Тодор Миков

ЧОВЕШКИЯ ОПТИМИЗЪМ
Е БОЖЕСТВЕН, ЗАЩОТО
СМЕ НЕГОВО ТВОРЕНИЕ!
          Тодор Миков




ЗА ОПТИМИЗМА

Оптимизмът (на английски: Optimism) е философски възглед, че всичко на света е добро и върви към по-добро. Към него се отнасят и следните други определения: От гледна точка на Етимологията /думата етимология (от гръцки etymon - истинско, действително значение, и logos - наука) е наука за произхода и развитието на думите./ - Оптимизъм произлиза от латинското „optimus“ – най-добър, превъзходна степен на „bonus” – добър. Вероятно е свързано с „ops“, което означава „сила, ресурси” или „ob” – „пред“ и наставката „tumos“ – „най-“. Според други произлиза от „optio” – избор. По отношение на Историята - думата „оптимизъм“ е използвана за първи път от Лайбниц (в Théodicée, 1710) със значение на „най-голямото добро”. Идеята на Либниц е, че живеем в „най-добрия възможен свят”, в който всеки извършва най-много добро, с цената на възможно най-малко зло. Терминът става по-популярен, след като Волтер го използва в своята сатира “Candide”. Думата „оптимист“ е използвана за първи път през 1766, а „оптимистично“ – през 1848 г. По отношение на моята философия - ОПТИМИЗМА СЕ Е ЗАРОДИЛ В СЪЗНАНИЕТО НА БОГ ПРЕДИ ДА Е СЪЗДАЛ ВСЕЛЕНАТА! Защо ли? Защото БОГ Е ПЪРВИЯТ АБСОЛЮТЕН /Който е необвързан с нищо и не зависи от никого и безусловен/ ОПТИМИСТ, ЧИЕТО ТВОРЕНИЕ Е ИЗПЪЛНЕНО С ЛЮБОВ И ОПТИМИЗЪМ! Мисля, че няма да сгреша ако изразя мнението си, че БОЖИЯТ ОПТИМИЗЪМ, ПОРОДЕН ОТ НЕГОВИЯТ ЗАМИСЪЛ Е ПЪРВОПРИЧИНАТА ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА ВСЕЛЕНАТА И ЖИВОТА КАТО ЦЯЛО! От човешка гледна точка на моите разсъждения и философия на мислене - СЪЗДАВАНЕТО НА ЧОВЕКА И ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ СА ПЕРЛАТА НА БОЖИЯ ОПТИМИЗЪМ! Нима Света в които живеем не е УНИКАЛНО ТВОРЕНИЕ, благодарение на НЕГОВИЯ ОПТИМИЗЪМ? Мога смело да кажа, че ЧОВЕШКИЯ ОПТИМИЗЪМ Е БОЖЕСТВЕН, ЗАЩОТО НИЕ СМЕ НЕГОВО ТВОРЕНИЕ! Той ние създал, преди всичко да бъдем човеци с усмихнати лица, да бъдем щастливи, изпълнени с любов и оптимизъм! Това е възхитително прекрасно и е наша божествена привилегия! Тъй като човекът е ограничена личност в рамките на 4-те земни измерения/планове е толкова различен, спрямо себеподобните си, че в живота никой не е абсолютен оптимист! Вижте тези 4-ри измерения/планове по-долу:
"Архетипен План: Това е плана на архетиповете, митовете, архтипните събития. Тук няма време и пространство. Съответствуващи сефирот: Кетер, Хохома и Бина Контактна Чакра: Коронна, Седма Съответствуващи цветове: Бяло и Златно Психологичен аспект: Колективно несъзнавано (мистичен - Божествена Искра) Активиране: Инвокация/Евокация на Божества и Свещени Имена Функция: Основен доставчик на енергия и сила. Винаги всяка процедура трябва да започне с инвокация на архетиповете.Ако това не стане и операцията започне в по-долните сефирот, ще се получи нарушаване на равновесието и по този начин-вреда. Архетипния план инвестира сила във космическия апарат (всяка магическа процедура се извършва не на локално, а на космическо равнище!) и по този начин равновесието се запазва. Виж за повече подробности Кабала. Ако заклинанието не изисква инвокация, тогава просто извършете благославяне и освещаване на предметите. 
Духовен План-Бриа: Тук вече имаме отделни форми,като всяка форма съществува сама за себе си, няма връзки и отношения между тях. Тук архетипните енергии се подлагат на обработка. Това е и плана на Архонтите, Големите Духове,Водачи и Крале. Съответствуващи сефирот: Хесед, Гебура, Тифарет Контактна Чакра: Гърло (отчасти сърдечна чакра?) Цвят: Светлосин Психологичен аспект: Супер Его Активиране: Интелектуални усилия и сила на мисълта. Функция: Трансформира архетипните енергии в енергия на конкретната форма. 
Астрален План: Тук формите се интегрират една с друга и събитията се осъществяват първо тук, преди да слязат на земно ниво. Това е планът на виденията,ясновидството, аурите и т.н. Тук живеят почти всички приказни същества: феи, еднорози, дракони, елементали ангели и др... В Китай го наричат като чи/ки и е основа на акупунктурата, холистичната медицина и бойните изкуства. Сефирот: Нецах, Ход, Йесод Чакра: Слънчев Сплит Цвят: Тъмно Жълт Психология: Его Активиране: ВОЛЯ, ВЪОБРАЖЕНИЕ, ВИЗУАЛИЗАЦИЯ. Никога,ама никога не използвайте емоциите си за да повлияете астралния план. Елиминирайте ги още в зародиш - по време на магическите процедури, разбира се. Емоциите са пасивния аспект на астрала и ако ги изпозвате в окултната работа, ще станете тяхна жертва. 
Материален План: Материалната Вселена. Кабалистите разпознават обаче и някакъв духовен компонент, в малкут, може би най-нисшия астрал (не бъркай с клифот!). Това е вълновата матрица на материалната вселена, енергийната структура, където са "закодирани"всички закони на материалния план. Когато е имало Велик Взрив, вселената се е разширила до небивало големи размери. Но в първите мигове от своето съществуване,тя е била енергия - първите елементарни частици се появяват по-късно. Може би именно това е духовният аспект на Малкут. И да, материята притежава съзнание. Изкуственият интелект го доказа. Но и ясно показа равнището, на което се намира. Енергията,която идва от Кетер, достига своята крайна спирка именно тук, в материалния план. Но когато съда на Малкут се препълни, започва повторно издигане нагоре по плановете. Този енергиен поток е потока на Еволюцията, на еволюиращата материя. Сефира: Малкут Чакри: Основата на гръбначния стълб и петите Цветове: червено, черно, маслиненозелено, лимоненожълто, кафяво... Психологичен аспект: Чистата математическа логика Активиране: Става дума за активиране на духовния аспект на малкут, целящ отваряне на процеп в материалната действителност,водещ към по-високите измерения и планове. Материалните олтари,магическите инструменти, билките, кристалите, металите... всички те играят роля на врати,"портали", през които Силата от по-високите измерения се материализира. Особено важна е ролята на магическия кръг. Всичко което е нужно за да имате успешна магическа процедура е да приведете в хармония четирите плана,съгласно специфичните процедури за активирането им." 
От гледна точка на материалното ни ниво на разбиране - правилното възприемане на материята, може да ни доведе до оптимистичния поглед върху живота. Мисля, че МАТЕРИЯТА ОТРАЗЯВА КРАСОТАТА НА ВСЕЛЕНАТА! От гледна точка на менталното ниво - човекът носи в себе си всички емоции, усеща болка и т.н. като предпоставка за песимизъм и материализъм. Като се замисля обаче - страданието и болката са двигателят на съзнанието, защото няма как да възприемем реалността, която ни заобикаля и няма как да се докоснем до тях! Между впрочем, болката и страданието - не са зло. Даже не трябва да са причина да бъдем песимисти, а да се научим как да ги преодоляваме и тук на помощ ни идва оптимизма, че можем да се справим с тях и с увереността, че ще настъпи щастлив край. По принцип, човек страда и се оплаква от живота, защото НЕ МОЖЕ ДА ПОСТИГНЕ ВСИЧКО! Оптимиста, обаче е способен да отсее, кое е важно и кое е маловажно в живота и да осъзнае възможностите си за тяхното решение. Той е наясно със себе си, че амбициите и емоциите са лош съветник при взимането на решения. Също така оптимистът осъзнава, че желанията му идващи от дълбините на душата му /в резултат на временен ентусиазъм/ са реално или нереално осъществими и ако е второто, е способен да ги загърби, защото нереалните неща ще му носят само нещастия - породени от фалшиви амбиции, прищявки или капризи! От гледна точка на по-високо ниво -  оптимизмът е ефективен по отношение на психичността и рационалността в живота.  Такъв оптимизъм се обръща към вярата, с аргументирани и силни убеждения, които дават смисъл на живота и са в основата на съществуването. Ако, "повдигнем завесата", ние се опитваме да разберем законите на природата и всичко случващо се около нас, като предпоставка, че всичко което правим в живота има смисъл! Това оптимистично мислене и действие, ни дава чувството на доверие и стабилност в живота! За това хората по света са се обединили в: „Оптимистично движение“ (Le Mouvement Optimiste), което e създадено през 2001 г. от група граждани във Франция. Те имат за цел да популяризират ползите от оптимизма и да съберат повече хора, които мислят, че то може да допринесе за подобряване на нашето здраве, поведение, взаимоотношения и представяне. Че оптимизмът може да направи по-добър както отделния човек, така и обществото в дух на уважение един към друг, както и към околната среда. Членове на Оптимистичното движение има не само във Франция, а и в други европейски страни. Те са обединени от желанието си да подкрепят един оптимистичен и отговорен подход към живота, работата и обществото, в което всеки един да може да участва активно. Техните идеи, как да станем по-добри оптимисти, включват:
Вижте, че чашата е наполовина пълна.
Четете само оптимистични книги.
Правете добро на хората около вас.
Помнете, че всичко ще бъде наред.
Всяка седмица подарявайте по едно цвете на някого.
Усмихвайте се повече. Дори и само на себе си.
Срещайте се по-често с други оптимисти и положително настроени хора.
Сложете си съобщение „Усмихни се“ или „Be happy“/Бъди щастлив/, което да се появява, когато си включите мобилния телефон.
Опитайте се да направите света около вас мъничко по-добър.
Почивайте си – всеки има нужда от това от време на време.
Правете каквото можете, за да се получат нещата добре, и ще видите, че наистина ще става така.
Използвайте всяка възможност да се радвате на малките неща.
Бодро и жизнерадостно световъзприемане, характеризиращо се с вяра в успеха, в бъдещето.
Наклонност да виждаш все хубавото в живота, да вярваш, че ще дойде по-добро.
Склонност да се гледа от по-добрата страна на събитията или условията и да се очаква най-добрия възможен резултат.
Склонност да си изпълнен с надежда и да акцентираш върху хубавите, а не върху лошите неща във всяка ситуация.
Вярата че в бъдещето ще се случат хубави неща.
Вяра, че доброто в света е повече от злото, че доброто преобладава в реалността.
Вяра, че съществуващият свят е най-добрият възможен.

В заключение искам да Ви призова: Никога не се отказвайте да бъдете оптимисти, защото ДА СИ ОПТИМИСТ - ТОВА ЗВУЧИ БОЖЕСТВЕНО!


                                                                       Тодор Миков


Няма коментари:

Публикуване на коментар